Telemedicin til dig som har sygdommen KOL

I Helsingør Kommune har vi et telemedicinsk tilbud til dig, som har KOL. Formålet med det telemedicinske tilbud er at hjælpe dig til at få en bedre forståelse af din sygdom og skabe mere tryghed i hverdagen.

For at kunne deltage i tilbuddet skal du have diagnosen KOL, have MitID samt opfylde mindst èt af kriterierne:

  • Du har for nylig oplevet forværringer eller været indlagt pga. din KOL
  • Du har mange daglige symptomer. Fx meget slim og hoste eller udtalt åndenød.
  • Du har udfordringer med angst, depression, ensomhed og/eller isolation som følge af din KOL-sygdom
  • Du har brug for hjælp og støtte til at forstå sygdommen og håndtere den mentale belastning, der følger med at leve med KOL. Du har fx svært ved at få hverdagen til at fungere pga. din livssituation med KOL.

 

Kis er gift med Bjarne, der har KOL

Bjarne bruger Telemedicin

Du får udleveret telemedicinsk måleudstyr, som består af en ilt- og pulsmåler samt en tablet og evt. en vægt, hvis du ikke har en selv i forvejen.

Du bliver oplært i at måle din iltmætning, puls og vægt hjemmefra samt svare på et spørgeskema, som ligger på den lille tablet. Målingerne og svarene fra spørgeskemaet bliver automatisk sendt ind til den telemedicinske sygeplejerske, som løbende følger op via telefon eller videoopkald.

Du vil skulle foretage målinger af din iltmætning efter aftale med sygeplejersken – oftest vil 2-3 gange per uge være nok. Du vil være i kontakt med den telemedicinske sygeplejerske via tablet eller telefon på aftalte tidspunkter og sammen med sygeplejersken vil du lære at blive i stand til at forstå dine målinger og symptomer, samt blive bedre til at mestre din sygdom.

Fra marts til juni 2023 kørte tilbuddet som pilotprojekt i hovedstadsregionen. Her afprøvede Københavns Kommune samt Hvidovre og Gentofte hospital løsningen. Deres erfaring er gode og viser, at den tætte kontakt med sygeplejersken kan forebygge eller reducere forværringer.

Borgere og patienter fra pilotprojektet har følgende oplevelser:

”Telemedicin giver mig tryghed til at gøre nogle andre ting”

”Sygeplejersken ringer til mig, hvis hun kan se, mine målinger ændrer sig. Fx hvis min iltmætning er lav. Så får jeg gode råd til, hvad jeg skal gøre for at få mere ilt”

Hvis du er interesseret i at deltage i tilbuddet, skal du bede din praktiserende læge om en henvisning, og du vil efterfølgende blive kontaktet af den telemedicinske sygeplejerske